Tietoa syövästä

Syöpä koskettaa yhä useampaa suomalaista. Joka kolmas suomalainen sairastuu jossain elämänsä vaiheessa syöpään, ja Suomessa todetaan vuosittain yli 30 000 uutta syöpätapausta. Syöpäsairauteen kuolee joka vuosi noin 12 000 suomalaista, ja syöpä on noin joka viidennen suomalaisen kuolinsyy. Tarkan diagnostiikan ja uusien kehittyneiden hoitomuotojen ansiosta syöpä on usein parannettavissa.

Docrates Syöpäsairaalan johtava ylilääkäri Tom Wiklund kertoo ajatuksiaan syövän yleisyydestä, syövän ennaltaehkäisystä ja itsetarkkailusta hyödyistä.

Voit itse vaikuttaa syöpäriskiisi ja mahdollisen syövän varhaiseen toteamiseen. Tee Tunne syöpäriskisi -testi niin saat yksilöllistä tietoa syövästä ja sen riskeistä sekä neuvoja, joilla voit pienentää omaa syöpäriskiäsi.

Tietoa syöpäsairauksista

Rintasyöpä

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä ja siihen sairastuu Suomessa vuosittain noin 5000 naista. Tavallisin rintasyövän oire on aristamaton kyhmy, joka voi löytyä myös kainalosta.
Nykyään rintasyövästä suurin osa paranee täysin. Syynä ovat parantuneet hoitomahdollisuudet, seulontatutkimukset ja ihmisten lisääntynyt syöpätietoisuus ja valveutuneisuus. Huomattava osa rintasyövistä löytyy varhaisessa vaiheessa, jolloin täydellisen paranemisen todennäköisyys on suurin. >> Lue lisää

Eturauhassyöpä

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä ja siihen sairastuu Suomessa yli 4 700 miestä. Työikäisillä miehillä ei todeta mitään syöpää niin paljon kuin eturauhassyöpää. Kuten muissakin syövissä, sairastumisen riski kasvaa iän mukana. Paikallinen eturauhassyöpä on usein salakavalasti oireeton. Tyypillisiä eturauhassyövän oireita ovat virtsaamisvaikeudet, impotenssi ja veri virtsassa. Hoidon onnistumisen kannalta tärkeää on nopea tutkimuksiin ja hoitoihin hakeutuminen. Valtaosa eturauhassyöpäpotilaista parantuu täysin. >> Lue lisää

Suolistosyöpä

Suolistosyöpä on yhteinen nimitys ohutsuolen-, paksusuolen- ja peräsuolen syöville. Suolistosyövät ovat toiseksi yleisin syöpäsairaus Euroopassa ja kolmanneksi yleisin syöpätyyppi Suomessa eturauhas- ja rintasyöpien jälkeen. Suolistosyöpään sairastuu vuosittain n. 2800 suomalaista. Suolistosyöpä voi oirehtia eri tavoin, mutta paikallisena se voi olla myös täysin oireeton. Se voi aiheuttaa muutoksia suolen toiminnassa (ripuli, ummetus, ulostamisvaikeudet, ilmavaivat), verenvuotoa ulosteisiin, vatsakipuja, pahoinvointia, oksentelua ja yleistä väsymystä.

Suolistosyövän ennuste on kuitenkin hyvä: 61 % sairastuneista on elossa viiden vuoden päästä diagnoosin tekemisestä ja eloonjäämislukujen on ennustettu paranevan seulontojen lisääntyessä ja hoitojen parantuessa. >> Lue lisää

Muut syövät

Syöpä ei ole yhtenäinen sairaus, vaan tautiryhmä, johon kuuluu yli 2 000 eri syöpäsairautta. Joka kolmas suomalainen sairastuu jossakin elämänsä vaiheessa syöpään. Sairastumisvaara suurenee iän mukana. Vuosittain syöpään sairastuu yli 30 000 ihmistä, joista puolet paranee. Paranemismahdollisuus riippuu syöpäsairauden muodosta ja kasvaimen levinneisyydestä. Väestössämme elää kaikkiaan noin 230 000 syövän jossain elämänsä vaiheessa sairastunutta ihmistä.
Docrates Syöpäsairaalassa on hoidettu liki 30 eri syöpätyyppiä. Asiantuntijoillamme on laaja osaaminen eri syöpien hoidosta. >> Lue lisää

X Keskeytä ja palaa sivustolle

Tunne syöpäriskisi, tee testi.

Voit itse vaikuttaa syöpäriskiisi ja mahdollisen syövän varhaiseen toteamiseen. Tee testi, niin saat yksilöllistä tietoa syövästä ja sen riskeistä sekä neuvoja, joilla voit pienentää omaa syöpäriskiäsi.

Aloita testi
Taustatiedot

Taustatiedot

  • Taustatiedot
  • Nautintoaineet
  • Liikunta
  • Ravitsemus
  • Alttius
  • Tutkimukset

Jokin puuttuu...

Tarkista, että olet vastannut kaikkiin kysymyksiin.

 
 
 
 
 
 
Ladataan...

Testin yhteenveto

Valitsemalla yllä olevia symboleja saat vastauksiisi perustuen tietoa ja suosituksia. Ne pohjautuvat uusimpiin suomalaisiin ja kansainvälisiin hoito-, liikunta- ja ravitsemussuosituksiin sekä lääketieteellisiin tutkimusjulkaisuihin. Mikäli jokin asia jäi mietityttämään, voit lähettää meille kysymyksiä.

Jäikö jokin askarruttamaan mieltäsi?

Yhteystietosi on vastaanotettu.

Olemme sinuun yhteydessä pikimmiten.