Syöpäseulonnat

Suomessa kuntien velvoitteena on järjestää asukkailleen maksuttomia syöpäseulontoja, kuten kohdunkaulasyövän seulonta ja mammografia-tutkimukset.

Rintasyövän seulonta (mammografia) tulisi tehdä 50-69 -vuotiaille naisille noin kahden vuoden välein. Rintasyövän seulontatutkimuksella pyritään havaitsemaan rintasyöpä aikaisemmin kuin ilman seulontaa pystyttäisiin. Varhaisella toteamisella on suuri merkitys niin rintasyövän hoidossa kuin hoitoennusteessakin. Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä; siihen sairastuu vuosittain yli neljä tuhatta suomalaisnaista.Lue lisää mammografia-tutkimuksesta esimerkiksi: http://www.cancer.fi/syovanehkaisy/joukkotarkastukset/rinta/

Kohdunkaulasyövän seulonta

Kohdunkaulasyöpää seulotaan irtosolunäytteen eli ns. papa-kokeen avulla tai hpv-testauksella. Suomessa kohdunkaulan syöpää ehkäisevään seulontaan kutsutaan vuosittain kaikki 30-, 35-, 40-, 45-, 50-, 55- ja 60-vuotiaat naiset. Joissakin kunnissa kutsun saavat myös 25- ja/tai 65-vuotiaat.

Kohdunkaulan syövän syntyyn vaikuttavat tekijät tunnetaan verraten hyvin ja syöpää edeltäviä esiasteita osataan aktiivisesti etsiä ja hoitaa, jolloin varsinaista syöpää ei kehity. Syövän esiasteet tunnistetaan irtosolunäytteestä. Seulonnan myötä kohdunkaulasyöpätapausten määrä on pienentynyt ja sen aiheuttama kuolleisuus on pienentynyt.

Papilloomavirustulehdus tarttuu lähinnä sukupuolisessa kanssakäymisessä, joten kaikki naiset, joilla on tai on ollut aktiivinen sukupuolielämä voivat saada virustartunnan ja myöhemmin syövän esiastemuutoksia tai syövän. Kuitenkin on mahdollista, että syöpä syntyy myös ilman virustartuntaa.

Suolistosyöpää on seulottu 60-69 -vuotiailta miehiltä ja naisilta vuodesta 2004 lähtien, niissä kunnissa jotka ovat käynnistäneet seulontaohjelman. Seulonta perustuu kuntien vapaaehtoisuuteen. Suolistosyöpien eli ohutsuolen- paksusuolen-, ja peräsuolen syöpien toteaminen viivästyy usein potilaiden hakeutuessa vähitellen tulleiden oireiden takia suhteellisen myöhään lääkärin vastaanotolle. Suolistosyöpien ennuste on kuitenkin sitä parempi, mitä varhaisemmassa vaiheessa tauti todetaan ja asianmukainen hoito päästään aloittamaan. Voit myös hakeutua oma-aloitteisesti kolonoskopiaan, mikäli havaitset suolen toiminnassa muutoksia tai sinua arveluttaa suolistosi kunto – keskustele tällöin tarpeestasi oman lääkärisi kanssa, joka voi tutkia sinut ja kirjoittaa tarvittaessa läheteen kolonoskopiaan. Kolonoskopia tarkoittaa paksusuolen tähystystä, jossa suoleen viedyn kameran avulla voidaan tunnistaa polyypit ja mahdolliset epänormaalit muutokset suolen seinämässä. Samalla epäilyttävät pienet muutokset voidaan poistaa.

Lisäksi on olemassa muitakin syöpäseulontoja, jotka eivät ole kansallisessa seulontaohjelmassa. Niitä ovat mm. eturauhasessyöpää seulova PSA-testaus, keuhkosyövän-, ihosyövän- ja suusyövän seulonta.

Eturauhasen säännöllinen PSA-testaus on ainoa keino havaita yleensä oireettomana ilmenevä syöpä jo varhaisvaiheessaan. PSA (prostataspesifinen antigeeni) on eturauhasen tuottama proteiini, jonka määrä veressä saadaan selville yksinkertaisella veritestillä. Docrateen asiantuntijat suosittelevat PSA-arvon vuosittaista mittauttamista PSA-testillä 50–75-vuotiaille. PSA-testaus ei vielä kuulu kansalliseen seulontaohjelmaan.

Keuhkosyövän seulonta

Keuhkosyövän lakisääteistä joukkoseulontaa ei ole järjestetty Suomessa. Keuhkosyövän tärkein riskitekijä on tupakointi. Jos tupakoit ja keuhkosyöpäriski mietityttää, kannattaa asia ottaa puheeksi lääkärisi kanssa.

Keuhkosyöpää seulotaan tietokonetomografia-tutkimuksen avulla. Tutkimus on tarkempi, kuin tavallinen röntgenkuvaus. Keuhkosyövästä ja sen diagnosoinnista voit lukea lisää Docrateen sivuilta.

Ihosyövän seulonta

Ihosyövän seulontatutkimuksista ei ole vakuuttavaa näyttöä, eikä niitä käytetä Suomessa juurikaan. Omaa ihoa on kuitenkin hyvä tarkkailla ja keskustella lääkärin kanssa epäilyttävistä ihomuutoksista. Esimerkiksi ihosyöpä kehittyy hyvin hitaasti. Se esiintyy eniten auringolle altistuneilla ihoalueilla, kuten kasvoissa tai kädenselkäpuolella.

Melanooma saattaa kehittyä luomeen. Melanooma voi kuitenkin ilmetä myös kohdassa, jossa ei aikaisemmin ollut luomea. Syöpäyhdistyksillä ja yksityisillä lääkäriasemilla on luomien tarkastustoimintaa.

Lue lisää luomien tarkkailusta Syöpäjärjestöjen sivuilta: http://www.cancer.fi/syovanehkaisy/omatarkkailu/luomet/

Suusyövän seulonta

Suusyövän lakisääteistä joukkoseulontaa ei ole järjestetty Suomessa. Tupakoivien ja runsaasti alkoholia käyttävien kohdalla seulonnasta olisi hyötyä suusyövän varhaisen toteamisen vuoksi. Keskustele lääkärisi kanssa mikäli suuhun liittyvät asiat mietittyävät sinua.

« Takaisin

X Keskeytä ja palaa sivustolle

Tunne syöpäriskisi, tee testi.

Voit itse vaikuttaa syöpäriskiisi ja mahdollisen syövän varhaiseen toteamiseen. Tee testi, niin saat yksilöllistä tietoa syövästä ja sen riskeistä sekä neuvoja, joilla voit pienentää omaa syöpäriskiäsi.

Aloita testi
Taustatiedot

Taustatiedot

  • Taustatiedot
  • Nautintoaineet
  • Liikunta
  • Ravitsemus
  • Alttius
  • Tutkimukset

Jokin puuttuu...

Tarkista, että olet vastannut kaikkiin kysymyksiin.

 
 
 
 
 
 
Ladataan...

Testin yhteenveto

Valitsemalla yllä olevia symboleja saat vastauksiisi perustuen tietoa ja suosituksia. Ne pohjautuvat uusimpiin suomalaisiin ja kansainvälisiin hoito-, liikunta- ja ravitsemussuosituksiin sekä lääketieteellisiin tutkimusjulkaisuihin. Mikäli jokin asia jäi mietityttämään, voit lähettää meille kysymyksiä.

Jäikö jokin askarruttamaan mieltäsi?

Yhteystietosi on vastaanotettu.

Olemme sinuun yhteydessä pikimmiten.