Potilaan oma rooli syöpähoidoissa

Syöpädiagnoosin saaminen herättää voimakkaita tunteita sekä potilaissa että heidän läheisissään. Useat vakavaan sairauteen, kuten syöpään, sairastuneet potilaat voivat itse olla aktiivisesti mukana hoitoonsa liittyvissä päätöksissä.

Kuvitus

Kaisa

Ystäväni löysi patin toisesta rinnastaan. Kunnallisella puolella mammografiaan oli noin kuukauden jono. Yksityisellä lääkäriasemalla seuraavana päivänä mammografiassa selvisi, että on syytä jatkaa tutkimuksia. Sekä ohutneula- että paksuneulanäytteestä kävi ilmi, että kasvain on pahanlaatuinen ja se tulee leikata mahdollisimman nopeasti. Kuukauden kuluttua löydöstä kasvain oli poistettu, sädehoito tehty ja ystäväni sai sytostaatteja. Puoli vuotta hoidon aloittamisesta ja edelleen säännöllisissä kontrolleissa ystäväni on todettu terveeksi. Ystäväni lääkärin mukaan kunnalliseen mammografiaan odottelu olisi huonontanut paranemisennustetta huomattavasti.

Kaisa, Joensuu

Harri

1950-luvulta lähtien äidinisä, isänäiti, äiti, äidin sisar ja toinen omista sisaristani on sairastunut syöpään, ja osa heistä myös kuollut siihen. Olen tottunut ajatukseen, että jossain vaiheessa se löytyy jossain muodossa myös minulta. Suhtaudun ajatukseen mielestäni tyynen fatalistisesti, sillä tiedän, että hoidot ovat kehittyneet. Nykyisin ei tarvitse kärsiä kivuista, jos tilanne on päässyt niin pitkälle, että parantavista hoidoista ei enää ole apua.

Harri, Tesjoki

Jari

Sukulaismiehellä todettiin vatsasyöpä, joka hoidettiin. Muutaman vuoden kuluttua löytyi etäpesäke kaulasta, joka myös hoidettiin. Nyt hän on ollut useita vuosia terveenä ja oireettomana. Tupakan poltto loppui ja aikaisemmin täysin liikkumaton ihminen alkoi harrastaa enemmän liikuntaa.

Jari, Turku

Taina

Sekä isällä että äidillä on ollut syöpä. Molemmat ovat parantuneet syövistään. Äidin vatsasyövän ennuste oli huono, mutta niin vain hänkin parani. Luulen että äidin myönteinen elämänasenne oli tärkeässä asemassa. Hän ottaa kaikki vastoinkäymiset siten, että hänen mielestään ihmiselle ei anneta enempää murheita kuin hän jaksaa kantaa. Tuntui välillä että hän ei turhia murehtinut. Isän eturauhassyöpä tuntui menevän helpommin. Hoidot olivat varsinkin äidillä rankkoja. Kaikesta tuosta on kuitenkin nyt kulunut jo 15 vuotta

Taina, Kuopio

Pirkko

Isä menehtyi syöpään 10 vuotta sitten, syöpä oli ehtinyt levitä viiteen eri sisäelimeen.
Hän oli vanhan kansan mies eikä juurikaan sairastellut. Pari viikkoa oli hiukan huono vointisempi kunnes viikonlopussa olo meni niin heikoksi että hakeutui lääkäriin. Lääkäristä passitettiin suoraan sairaalaan. Maanantaina saatiin lopullinen tulos ja hoitojaan alettiin suunnitella. Keskiviikkona, kun äiti meni häntä katsomaan, hän hengähti viimeisen kerran pitäen äitiä kädestä. Ehkä hyvä niin, sillä isä ei olisi kestänyt olla sairaalassa pitkiä aikoja rankoissa hoidoissa. Kuollessaan isä oli 73-vuotias.

Pirkko, Espoo

Yksilölliset ja räätälöidyt hoidot ovat nykypäivää syövän hoidossa. Yksilöllisyys tarkoittaa henkilökohtaisen hoitosuunnitelman lisäksi potilaan yksilöllistä huomioon ottamista ja tukemista sekä hyvää hoitosuhdetta potilaan ja hoitavan lääkärin ja muun hoitohenkilökunnan välillä. Potilas voi esimerkiksi itse tehdä valintoja hoitojen, aikataulujen ja hoitopaikkojen suhteen. Hoitopaikkana voi julkisen terveydenhuollon rinnalla toimia myös yksityinen palveluntarjoaja, jolta saa diagnostisia testejä tai kuvantamiseen liittyviä palveluita, toisen lääkärin mielipiteen tai omalääkärin hoitojen ajaksi, erilaisia tukipalveluita sekä tietenkin varsinaisia syöpähoitoja.

Ihminen kokee itsensä pieneksi ja voimattomaksi, kun vakava sairaus kohtaa. Tällöin läheisten tuki ja etenkin hoitohenkilökunnan taito kohdata potilas ovat avainasemassa. Potilaan voimaantumisen ja hoitotulosten kannalta on tärkeää, että hänelle syntyy hyvä suhde hoitohenkilökunnan kanssa. Potilaalle herää hoitojen aikana paljon kysymyksiä. Tällöin on tärkeää, että omalääkäri ja oma hoitotiimi ovat tavoitettavissa ja läsnä hoidon jokaisessa vaiheessa antaen tietoa ja tukea uudes­sa elämäntilanteessa. Vertaistukea saat myös potilasjärjestöistä, lue lisää.

X Keskeytä ja palaa sivustolle

Tunne syöpäriskisi, tee testi.

Voit itse vaikuttaa syöpäriskiisi ja mahdollisen syövän varhaiseen toteamiseen. Tee testi, niin saat yksilöllistä tietoa syövästä ja sen riskeistä sekä neuvoja, joilla voit pienentää omaa syöpäriskiäsi.

Aloita testi
Taustatiedot

Taustatiedot

  • Taustatiedot
  • Nautintoaineet
  • Liikunta
  • Ravitsemus
  • Alttius
  • Tutkimukset

Jokin puuttuu...

Tarkista, että olet vastannut kaikkiin kysymyksiin.

 
 
 
 
 
 
Ladataan...

Testin yhteenveto

Valitsemalla yllä olevia symboleja saat vastauksiisi perustuen tietoa ja suosituksia. Ne pohjautuvat uusimpiin suomalaisiin ja kansainvälisiin hoito-, liikunta- ja ravitsemussuosituksiin sekä lääketieteellisiin tutkimusjulkaisuihin. Mikäli jokin asia jäi mietityttämään, voit lähettää meille kysymyksiä.

Jäikö jokin askarruttamaan mieltäsi?

Yhteystietosi on vastaanotettu.

Olemme sinuun yhteydessä pikimmiten.