Ikä, sukupuoli, perimä

Emme voi vaikuttaa ikäämme, sukupuoleemme tai perimämme mukanaan tuomaan alttiuteen sairastua syöpä. Vanhetessamme solujen kyky torjua ja korjata vaurioita heikkenee, joten iän myötä myös syöpäriski kasvaa.

Kuvitus

Periytyvä alttius liittyy pieneen osaan eli noin 5-10 prosenttiin tavallisista syövistä, kuten rinta-, eturauhas- ja paksusuolensyöpiin. Kun sama syöpä todetaan usealla henkilöllä samasta perheestä tai jos tavallisesti vanhemmalla iällä todettu syöpä todetaan varhain, voi perinnöllisyysneuvonta olla aiheellinen. Periytyvän syöpäalttiuden kartoittamiseen tarvitaan perinnöllisyyslääketieteen erikoislääkäriä, jotka voivat tarvittaessa tehdä perinnöllisyysselvityksen.

Voit itse vaikuttaa syöpäriskiisi ja mahdollisen syövän varhaiseen toteamiseen. Tee Tunne syöpäriskisi -testi niin saat yksilöllistä tietoa syövästä ja sen riskeistä sekä neuvoja, joilla voit pienentää omaa syöpäriskiäsi.

Lisätietoja perinnöllisyysneuvonnasta voit lukea esimerkiksi Docrates Syöpäsairaalan kotisivuilta.

« Takaisin

X Keskeytä ja palaa sivustolle

Tunne syöpäriskisi, tee testi.

Voit itse vaikuttaa syöpäriskiisi ja mahdollisen syövän varhaiseen toteamiseen. Tee testi, niin saat yksilöllistä tietoa syövästä ja sen riskeistä sekä neuvoja, joilla voit pienentää omaa syöpäriskiäsi.

Aloita testi
Taustatiedot

Taustatiedot

  • Taustatiedot
  • Nautintoaineet
  • Liikunta
  • Ravitsemus
  • Alttius
  • Tutkimukset

Jokin puuttuu...

Tarkista, että olet vastannut kaikkiin kysymyksiin.

 
 
 
 
 
 
Ladataan...

Testin yhteenveto

Valitsemalla yllä olevia symboleja saat vastauksiisi perustuen tietoa ja suosituksia. Ne pohjautuvat uusimpiin suomalaisiin ja kansainvälisiin hoito-, liikunta- ja ravitsemussuosituksiin sekä lääketieteellisiin tutkimusjulkaisuihin. Mikäli jokin asia jäi mietityttämään, voit lähettää meille kysymyksiä.

Jäikö jokin askarruttamaan mieltäsi?

Yhteystietosi on vastaanotettu.

Olemme sinuun yhteydessä pikimmiten.