Ruokavalion merkitys syöpäriskiin – Haastattelussa Reijo Laatikainen

Elintavoilla on suuri merkitys vakavien sairauksien kehittymisessä. Arvioidaan, että jopa kolmasosa syövistä olisi ehkäistävissä oikeilla elintavoilla.

– Joillakin ruoka-aineilla on todettu olevan vaikutusta syöpäriskiin tai sen vähenemiseen. Kokonaisuudessaan syöpäterveyttä edistävän ruokavalion arvioidaan vähentävän syöpäriskiä noin neljänneksellä, kertoo Reijo Laatikainen, laillistettu ravitsemusterapeutti.

Monipuolinen syöminen on tärkeää. Kasvispainotteinen, runsaskuituinen ruokavalio suojaa nykykäsityksen mukaan syövältä. Esimerkiksi punaisen lihan ja erityisesti lihajalosteiden, runsaskalorisen pikaruuan runsas syönti ja runsas alkoholin käyttö voivat lisätä syöpäriskiä. Syöpäriskiä puolestaan vähentävät runsas kasvisten, hedelmien, marjojen, palkokasvien ja täysjyväviljojen syönti.

– Pieniin nautintoihin on jokaisella vara silloin tällöin. Riittää kun valtaosa aterioista ja välipaloista on terveellisiä vuodesta toiseen, kiteyttää Laatikainen.

Docrates Syöpäsairaalassa ravitsemusterapeuttina toimiva Reijo Laatikainen kertoo tarkemmin videolla mikä merkitys ruokavaliolla on syöpäriskiä ajatellen.