Docrates Syöpäsairaalan asiantuntijat muistuttavat: maltillisesti auringossa

 

Ihosyöpien esiintyvyyden on todettu kasvavan kaikissa ikäryhmissä: viimeisten vuosikymmenien aikana uusien tapausten määrä on moninkertaistunut. Tärkeimpinä syinä tähän pidetään auringonoton ja solariumin käytön lisääntymistä. Auringon UV-säteilyn osuus ihosyöpien synnystä on 60–90 prosenttia. Ihon palaminen ja esimerkiksi jatkuva altistuminen auringolle ulkotyön muodossa aiheuttavat ihosyöpiä. Docrates Syöpäsairaalan ihosyöpiin erikoistuneet asiantuntijat muistuttavat, että auringossa kannattaa oleskella maltillisesti ja välttää ihon palamista.

Luomea kannattaa käydä näyttämässä lääkärille

Esimerkiksi melanoomaan sairastuu vuosittain yli 1 300 suomalaista. Usein ensimmäinen merkki melanoomasta on terveelle iholle ilmestyvä pigmenttimuutos tai uusi luomi. Miehillä melanooma löytyy tyypillisesti yläselästä, naisilla alaraajoista. Ihomuutosta tai luomea kannattaa käydä näyttämässä lääkärille seuraavissa tapauksissa:

  • Iholta löytyvä kookas, yli 10 mm kokoinen värillinen luomi saattaa viitata melanoomaan.
  • Huolestuttavia merkkejä ovat lisäksi mm. värin muutos, kirjavuus, koon kasvu, reunan epätasaisuus, kutina sekä punainen rengas luomen ympärillä.
  • Väreistä etenkin sininen, punainen ja musta voivat viitata melanoomaan.
  • Myös verenvuotoa ja haavautumista voi esiintyä.
  • Melanooma voi kasvaa röpelöisenä, mutta toisaalta myös ihon pinnan myötäisesti.

 

Lue lisää eri ihosyöpätyypeistä, ihosyöpien diagnostiikasta ja hoidosta.

Lue vinkkejä auringolta suojautumiseen